Водата в Днепър е замърсена 28 хиляди пъти над нормата, заяви

...
Водата в Днепър е замърсена 28 хиляди пъти над нормата, заяви
Коментари Харесай

Водата в Днепър е замърсена 28 хиляди пъти над нормата

Водата в Днепър е нечиста 28 хиляди пъти над нормата, заяви украинският здравен министър Виктор Ляшко в изявление за Би Би Си Украйна. Според него цялата акватория под язовир Каховка " не е годна за потребление ".

" Затова е неразрешено къпането, риболова, пиенето на тази вода, поенето на добитъка. Когато човек се къпе в такава вода, потенциално може да се болести с заболявания (холера, хепатит, паразити). Лечебните заведения са минали на режими на незабавна стерилизация. Засилен е мониторингът на качеството на водата във ВиК мрежата, с цел да не се допусне зараза ", сподели Ляшко.

Също по този начин е забранено да се влиза в Черно море на украинското крайбрежие, комуналните служби изваждат труповете на животни, риби и миди на дъното на язовир Каховка, тъй че продуктите от разпада им да не попаднат във водата, сподели министърът.

Ляшко се надява, че епидемични гърмежи могат да бъдат избегнати, в случай че се съблюдават санитарните стандарти.

По-рано имаше клюки за първия случай на холера в Украйна, но украинското министерство на опазването на здравето отхвърли това.

" При хората няма нито един случай на холера. Ние правим епидемиологичен мониторинг на водоемите и от време на време откриваме холерни вибриони, както свързани с наводненията, по този начин и не свързани. Така беше и преди ", сподели Ляшко.

Рисковете от епидемии обаче са големи, означи министърът.

" Защото е проблематично да се съблюдават противоепидемичните правила - да се преработват храните и други неща, без питейна вода в задоволително количество е проблематично. Водата ще се отдръпна, някъде ще останат блатисти местности, а някъде ще изсъхне, ще се разнася прахуляк. Всичко това е рискова зона ", акцентира той.

В наводнените територии на Херсонска област към момента остават стотици хора.

Към четвъртък 18 души са починали в окупираната част на Херсонска област поради разрушаването на Каховската водноелектрическа централа. Данните за починалите на следения от Украйна десен бряг вследствие на наводнението бяха оповестени последно на 12 юни: тогава бяха известни 10 жертви.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР